Szeretnék ismét bepillantást engedni a kulisszák mögé és megosztok néhány olyan esetünket, amikor nekem igen elkerekedett a szemem, ahogy tudomást szereztem egyikről-másikról.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ezzel sikerül-e megmozgatnom az olvasókat néhány hozzászólás, kommentár vagy vélemény erejéig.

Ugye az minden olvasóm számára ismert, hogy mi anyajegy vizsgálattal vagy más néven, melanoma és bőrrák szűréssel foglalkozunk, tehát, akik hozzánk fordulnak, azok ezt a szolgáltatást kívánják igénybe venni.

Én azt várnám, ha már valaki úgy dönt, hogy eljön és hozzánk jön, akkor elfogadja azt a véleményt, amit adunk neki. Ehhez képest nézzük, hogy milyen eseteink vannak.

1. Egyik fiatal hölgy páciensünk (29 éves) azért jött, mert egy éve a jobb halántékán növekvő elváltozásra lett figyelmes. Vizsgálatát követően a leletben felvetettük melanoma lehetőségét. A hölgy nem jelentkezett műtétre és máshol sem operáltatta meg magát. Többszöri megkeresésünkre sem reagált és végül telefonon közölte, hogy nem szándékozik megműttetni magát.

suspicious for melanoma

Azt hiszem, ha ő végigélte volna azokat a szörnyűségeket, amit jómagam az Onkológiai Intézetben, akkor nagyobb tisztelettel viseltetne a melanoma iránt, még ha csak klinikai gyanúként is fogalmazódik meg a lehetősége.

2. Másik szintén fiatal és szintén hölgy páciensünk, melanoma diagnózis miatt javasolt műtétjét kétszer halasztotta el, összesen fél évvel. Először egy futóverseny miatt, majd egy kerékpár túra miatt. Végül sor került a műtétre, ami még időben történt.
Ez szerencsére jól zárult, de megjegyzésem ugyan az, mint az előző esethez.

3. Harmadik esetünk nekem különösen fájó, mert szakmailag nagyon izgat az ügy. Ő egy idősebb hölgy betegünk és a térdhajlatban volt egy apró, 3mm körüli szabálytalan növedék. Az ővé négy, egymáshoz kísértetiesen hasonlító eset egyike, amiből kettő melanoma diagnózissal zárult, viszont egy nem. Azóta sem tudom, hogy mi lehet vele, él-hal, mert nem tudjuk elérni semmilyen módon.

suspicious for melanoma2

4. Emlékezetes, tanulságos eset, ami a honlapunkra is felkerült egy 34 éves fiatal férfi története. Eljött hozzánk és mivel sok szabálytalan anyajegye volt, kértük, hogy fél év múlva jöjjön ismét egy összehasonlító elemzésre.
Ő úgy érezte, hogy elegendő információt gyűjtött az anyajegyek megfigyeléséről, ezért elhatározta, ő figyeli magát.

Ahogy eljött a kontroll ideje, többször hívtuk. Végül 3 év múlva jött vissza egy előrehaladottabb melanomával. Egyszerűen nem vette észre, ahogy megnő, mert semmilyen panaszt nem okoz a melanoma. Megdöbbent, amikor meglátta az összehasonlító képeket. Hál Istennek ő jól van.

growing melanoma

5. A továbbiakban konkrétumok nélkül inkább típus-jelenségeket írok. Sok olyan esetünk van, hogy az első szűrés után műtétet javasolunk, pedig általában az első összehasonlító elemzést jobbnak tartjuk megvárni ezzel, mert akkor biztosabb alapokon nyugszik a véleményünk. Első alkalommal akkor javasolunk műtétet, ha tényleg nagyfokú a szabálytalanság.

Szóval több olyan páciensünk van, aki ilyen műtéti javaslatra nem reagált.

Amikor sikerül egyiküket-másikukat elérni leginkább az alábbi válaszokat kapjuk:
– „majd megfigyelem, hogy tényleg változik-e és ha igen, akkor levetetem”
– „nem volt időm ezzel foglalkozni…”
– „nem gondoltam, hogy ez tényleg akkora probléma, ezért nem foglalkoztam vele…”
– „megvárom a féléves kontrollt és ha tényleg változik, levetetem…”
– „félek a beavatkozástól…”
– „úgy hallottam nem jó, ha megbolygatják az anyajegyeket…”

6. Volt egy páciensünk, aki élsportoló, ő azt mondta, hogy nem tud két hetet kihagyni emiatt…

7. vannak, akik teljesen érdektelenül viselkednek, nem is emlékeznek rá

8. van, aki még meg szeretné mutatni másik orvosnak is, de erre még nem került sor (egy éve), és

9. van, aki egyszerűen felülbírálja a véleményünket és nem foglalkozik vele.

Azt gondolom, hogy a melanoma megérdemli, hogy tisztelettel bánjunk vele, ezen kívül nem bölcs dolog a sorsot kísérteni.

Az olyan döntéseket teljesen megértem, amikor valaki további véleményt, megerősítést keres, azonban ezért érdemes tempóból kezelni, mert a melanománál kulcsfontosságú a korai diagnózis. Amikor elér egy bizonyos mélységet a bőrben, akkor áttéteket adhat és visszafordíthatatlanná válik az előrehaladása.

Sajnos pont erről, a korai áttétképző potenciáljáról hírhedt a melanoma.

Ha már valaki veszi a fáradtságot és eljön szűrésre, akkor vegye komolyan és vigye végig a folyamatot.

Szeretem a megmentett életeink örömét és elszomorít, amikor egy-egy késői, ezért menthetetlen esettel találkozom, viszont egyfajta negatív érzelmi feszültséget ébreszt, amikor ilyen felelőtlenséggel találkozom. Vannak az életnek bizonyos aspektusai, amit jobb, ha komolyan veszünk.

Közhely, de igaz: az egészség nem játék.

ÉRDEKKONFLIKTUS: van, bár ezt a bejegyzést nem a szűrések népszerűsítésének szándékával írtam.

Tags: , , ,