Hát persze – gondolhatnánk – hiszen a bőrünkön van.

Ugyanakkor saját statisztikáink azt mutatják, hogy a többség sajnos nem figyel fel időben a figyelmeztető, életmentő jelekre.

Az ’életmenő lehetőség’ a bőrrák halálos változatánál a melanománál az, hogy kezdetben nagyon lassasn nő, ezért aránylag hosszú ideig egy egyszerű, kis műtéttel a páciens élete megmenthető.

Sajnos ez az ‘életmenő lehetőség’ ugyanakkor egy ‘nagy nehézséget’ is magában hordoz, történetesen azt, hogy erre a kezdeti, lassú növekedésre kevesen figyelnek fel és tulajdonítanak neki jelentőséget.

Az alábbi eset is jól mutatja, hogy a páciens nem vette észre a változást az anyajegyen, amire ráadásul még a figygelmét is felhívtuk.

A szűrések alkalmával javasolt kontroll időpont betartása így életet menthet, viszont annak kihagyása és folyamatos halogatása elveheti a melanoma korai felismerésének a lehetőségét! Pont azt az előnyt, amit a páciens a MelanomaMobil összehasonlító módszerével nyerhet. Sajnos nem elég az otthoni szemrevételezés, csak az alapos összehasonlító vizsgálattal van esély korai stádiumban felismerni azokat a változásokat, amelyek melanomára utalhatnak.

Az alábbi páciens 2007-ben vett részt szűrésünkön, amikor 6 hónapos kontroll időt javasoltunk!

Sajnos a páciens nem jött 6 hónap múlva, ehelyett 7 évet várt a következő kontroll vizsgálattal. Utólagos elmondása szerint azért, mert nem látta, hogy anyajegyei változtak volna.

A helyszíni vizsgálatot követő kiértékelés során elvégeztük az összehasonlító elemzést és a változás jelentős volt.

melanoma_kep

Orvosunk azonnali műtétet javasolt, amelynek a szövettani eredménye sajnos már nem korai stádiumú melanomát igazolt (Clark IV, Breslow 1.06mm).

Ha a páciens a javasolt kontroll időpontban visszajött volna, akkor ezt a melanomát egy egészen korai stádiumban ki lehetett volna szűrni.

A fenti esethez hasonlóan számtalanszor tapasztaljuk, hogy a páciensek kontroll időpontra hívásánál, azt jelzik vissza, hogy szerintük nem történt semmi változás, ezért nem jönnek vissza. Most, amikor ezen sorokat írom értesültünk egy esetről, amikor a 29 éves kismama kihagyva a javasolt egy éves kontrollt, két év múlva jelentkezett ismét egy előrehaladott melanomával, aminek két éve még nyoma sem volt.

A saját anyajegyek megfigyelése nagyon fontos ugyan, de sajnos nem elegendő. Pont a korai melanoma az, amikor a páciens élete egy egyszerű kisműtéttel megmenthető. Sokan a korai melanomájukat egy békés anyajegyként tartják számon és csak akkor figyelnek fel a bajra, amikor a melanoma kiemelkedik a bőr síkjából, váladékozni, viszketni, vérezni kezd, de ezek már késői jelek.

Figyeljünk magunkra és tartsuk be a javasolt kontroll időt – legfőképp azok, akik 6 hónapos kontroll kapnak és/vagy van olyan anyajegyük, melyet megfigyelésre javasolunk – hogy még időben lehessen cselekedni.