Június 27-én a Journal of Bone and Mineral Research c. szaklapban publikált cikk szerint nagy, kettősvak, randomizált vizsgálat alapján napi 4000 NE D vitamin szedését biztonságosnak és hasznosnak találták egészséges terhes nők és születendő gyermekeik számára.


(A nagy, kettősvak, randomizált vizsgálat összefoglalva azt jelenti, hogy mind a vizsgálat alanyok száma, mind a vizsgálat elrendezése teljesen kizárja a szubjektív véleményalkotás lehetőségét, tehát sem a páciensek, sem az orvosok nem tudták, hogy pontosan miből és mennyit szednek, így ez nem lehetett hatással az eredményekre)

A vizsgált alanyoknak, tehát a várandós nőknek a terhesség 12-16. hete között elkezdték napi 200, 2000 és 4000 D3 vitamint adni, úgy, hogy senki nem tudta, hogy mennyit kap pontosan.
Szülés után megmérték mind az anya, mind a gyerkőc D vitamin vérszintjét.

A szakmai részleteket most nem írom meg, de lényeg, hogy a vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy napi 2000 és 4000 NE D vitamin szedése biztonságos és mellékhatás mentes a terhesség során.
Természetesen azok a nők (és magzataik) járnak a legjobban, akiknek eleve alacsony volt a D vitamin szintje.

Érdekes, hogy a vizsgált alanyoknál a 4000 NE volt elegendő ahhoz, hogy fenntartsák a kívánatos szintet. Ezért a kutatók azt javasolják, hogy terhes nők számára az ajánlott szintet emeljék fel 4000 NE-re. A szerzők kiemelik, hogy mivel a terhesség 12. hete után kezdték el adni a D vitamint, ezért a 12. hét előtti időszakról nem rendelkeznek információkkal a D vitamin szedés előnyei, illetve esetleges mellékhatásai tekintetében.

Szóval, kedves várandós anyák, hajrá.