backstageNagyon messziről ránézve egy bőrrákszűrés a sok közül.

Közelebbről ránézve már feltűnik, hogy a Melanomamobilnál nem csak egy orvos vizsgál és ráadásul minden anyajegyet, sőt ezeket egyenként össze is hasonlítják.

Ennél közelebb merészkedni viszont már nem is lehet, mert a lényeg a színfalak mögött zajlik.

Mi is pontosan?

A kiértékelő csapatunk 8 szakorvosból áll jelenleg. Ők mind megfelelő gyakorlattal rendelkeznek a dermatoszkópos képek elemzése terén. Ezek azok a speciális felvételek, amelyek az anyajegyekről készülnek a szűrés során.
A szűrések végén a 6 országos pontról és a több mobil, céges szűrési egységtől az adatok, képek felkerülnek a központi szerverünkre, ahol biztonságosan tárolódnak és több példányban archiválásra kerülnek.
Innen dolgoznak a kiértékelő orvosok, akik letöltik az adatokat saját gépeikre. Végignézik a páciens adatait, a szűrést végző orvos megjegyzéseit, a páciens anyajegyeit és az egész kép alapján megírják a leletet, amely postázásra kerül.

Amikor a páciens már legalább második alkalommal jön, akkor ők azok, akik egyenként összehasonlítják a képeket az előző alkalmakkor készült felvételekkel. Ilyenkor derülhetnek ki azok a dolgok, amire senki nem gondolt, senki nem vette észre; …eddig. Így keletkeztek a legszebb, legemlékezetesebb eseteink, amikor így mentettük meg egy-egy páciensünk életét.

A leletek visszakerülnek a központi szerverre, de mielőtt kiküldenénk őket, még a vezető orvos is végignézi, de már nem mindet. Csak azokat, ahol valamiért műtétet javasoltunk, vagy valamiért a kiértékelő orvos konzíliumot kért.

Tehát, azokat a pácienseket, akinek a szűrést követően olyan leletet küldünk, amiben műtétet javasolunk (bőrrák miatt vagy megelőző műtét), azt egy harmadik orvos is látja.

A konzíliumokat, amik sokszor bonyolult, elgondolkodtató esetek, elküldjük minden orvosunknak, közte Gilde Katalin főorvos nőnek is, aki sokáig az Onkológiai Intézet osztályvezetője volt. Ez sem látszik kívülről a borítékon, sem a leleten, hogy egy-egy páciensünk anyajegyeit több mint 10 orvos is látja, és az adott vélemény, ezek konszenzusos véleményét tartalmazza.

Amikor ezen is túl vagyunk, akkor jön a leletek nyomtatása és még egy kontroll, nehogy valamilyen hiba maradjon bennük. Ha minden ok, akkor mehetnek a postára.

Ez egy hosszú és bonyolult folyamat és milyen messze van attól, hogy ránézek egy anyajegyre, mondok valamit és a páciens vagy elhiszi, vagy nem, úgy sem marad nyoma, hogy mit láttam.

Már így is elég hosszúra nyúlt ez a bejegyzés, és tudom, hogy minden további sorral, egyre csökken azok száma, akik el fogják olvasni, de akiket viszont érdekel, azoknak még álljon itt néhány esszencia:
– nem beszéltem arról bővebben, hogy hogyan lehet a kiértékelő csapatba kerülni, milyen szakmai felkészítésen kell végigmenni ehhez,
– nem szóltam a folyamatos képzésekről, érdekes esetek megvitatásáról,
– nem szóltam arról, ami roppant érdekes, hogy ez a rendszer mennyire rávilágít egy más hibáira. A szintek egymásra épülnek, minden dokumentálva van és minden következő szint látja, az előző szint hibáit. Nem örülök, amikor vannak hibák, de hiba csak ott van, ahol munka is van. Másrészt örülök, hogy ezek láthatóvá válnak, mert megteremtik a folyamatos visszajelzés és tanulás lehetőségét. Rengeteg tapasztalat halmozódik a rendszerben így, amiből mi is, de legfőképpen pácienseink profitálnak.
– érdekes adat, hogy csak 2009-ben kollégáimmal együtt több mint 220.000 db dermatoszkópos képet néztünk végig és véleményeztünk.
– nem szóltam arról, hogy akinek szükséges, annak profi műtéti megoldást biztosítunk és ami még fontosabb, igazán profi szövettani elemzést.
– a szövettani leletet bekérjük és megnézzük, hogy stimmel-e a képhez, amit láttunk. Ha nem, lépünk, amíg megnyugtató eredményt nem kapunk.

Még lenne mit írnom, de itt megállok. A többit majd az emlékirataimban. Fontos, hogy tudják, hogy milyen komoly szakmai munka folyik nálunk, a Melanomamobilnál, amihez köszönetet mondok minden orvos és nem orvos kollégámnak.

ÉRDEKKONFLIKTUS: van, hiszem a Melanomamobil vezetőjeként a Melanomamobilról írok.