Magam is szeretem átgondolni a döntéseimet, hogy mit miért teszek és mit miért veszek.

Gondolom, ezzel mások is így vannak: átgondoljuk, hogy mire áldozunk az időnkből, energiánkból és a pénzünkből. Azonban, sok páciensünknél nem ezt látom.

Hozzánk azok járnak, akik szeretnének biztonságban lenni a bőrüket, anyajegyeiket illetően, hogy ha netán kialakulna (vagy lenne) a bőrükön egy rosszindulatú daganat, akkor azt még időben észlelve teljes gyógyulást érhessünk el.

Minden fórumon az összehasonlító elemzés fontosságát hangsúlyozzuk, mert ez az egyetlen módszer, amivel még igazán korai stádiumban el lehet csípni a melanomát.

Ezért nem elég az anyajegyeket csak megvizsgálni, végignézni, talán egyet-egyet lefényképezni, történjen ez bármilyen rendszerességgel is.
Egyszerűen képtelenség lenne bárkitől – akár még egy orvostól is – elvárni, hogy észben tudja tartani az összes páciensének összes anyajegyét és amikor az egyikőjük  felbukkan ismét, akkor pontosan meg tudja mondani, hogy van-e valami újdonság, vagy változás.

Éppen ezért elengedhetetlen véleményem szerint az anyajegyek válogatás nélküli rögzítése minden alkalommal és kivétel nélküli összehasonlítása a korábbi felvételekkel, hogy például felfedezhessünk egy olyan korai melanomát mint ez:

korai melanoma

Ennek a 23 éves páciensünknek is csak így tudtuk megmentetni az életét és ilyen korán észlelve a melanomát ő biztos lehet a teljes gyógyulásban.

Ehhez képest néhány páciensünk az első kontroll után nem jön vissza. Ez azt jelenti, hogy a vizsgálat, amin voltak nagyrészt pénzkidobás. Az első szűrés alkalmával igazán korai melanomákat nem lehet észlelni, hiszen azok teljesen békésnek néznek ki (ld. fenti képet). Nagy, előrehaladottabb daganatokat meg bárki képes észlelni, ahhoz nem kell ilyen ’drága’ vizsgálatra jönni. A mi szűrésünk éppen azért kerül ennyibe, mert minden páciensünk, minden anyajegyét legalább két orvos nézi végig és hasonlítja össze, ami nagyon sok munka és hozzáadott érték.

Hozzánk csak annak érdemes jönnie, aki megértette az összes anyajegy vizsgálatának és az összehasonlító elemzésnek a lényegét. Úgy is felfoghatjuk, hogy aki ezt nem látja, azt lebeszélem arról, hogy hozzánk jöjjön.

Ezek a páciensek azt mondják, hogy a helyszínen megnyugtattuk őket vagy az írásos leletben tettük ugyan ezt, majd ők figyelik magukat, stb. Aki érti a fentieket, annak nem kell tovább magyaráznom, hogy az első vizsgálat alkalmával sem a helyszínen, sem a leletben nem tudunk megnyugtatni senkit.

A legszebb esetünk, amikor a páciens magát figyelte, így végződött (B.G.).

Ennél már csak az keményebb, amikor egy páciensünknek leletet küldünk arról, hogy véleményünk szerint rosszindulatú daganat van a bőrén és nem hajlandó megműttetni magát. Erről egy külön bejegyzésben írok, mert ez már úgy is egy kicsit hosszúra nyúlt.

ÉRDEKKONFLIKTUS: van, mert a szűrés fontosságáról és különösen az összehasonlító elemzés előnyeiről írok, ami a mi szolgáltatásunk egyik lényege. Bár nem tudom, hogy milyen marketing az, amikor egyeseket lebeszélek arról, hogy hozzánk jöjjön.