Mostanában sokat hallunk a D-vitaminról, ami több szempontból is nélkülözhetetlen az egészségünk megőrzéséhez. Itt a nyár vége, amikor a napos időben feltöltődtek D-vitamin raktáraink és így indulunk neki a télnek, amikor lassan fogyatkozik ez a fontos anyag.

 D-vitamin

Hajtott a szakmai és a személyes kíváncsiság, így gondoltam, hogy itt van a legjobb alkalom és megnézetem a D-vitamin szintemet.

 

Horvát országban nyaraltunk, rendszeresen sportolok a szabadban (napon) – persze bőrgyógyászként gondosan ügyelek arra, nehogy megégjek -, sok halat, illetve tenger gyümölcsét eszünk és ezek mind-mind a D-vitamin ellátást biztosítják.

 

Bejelentkeztem egy vérvételre, amin nagyon hamar túl is estem. Kifizettem 4650 Ft-ot, amiből kaptam 20% kedvezményt az egészségpénztári tagságom miatt.

Azt mondták, hogy kb. 5 nap, amire megkapom email-en az eredményt.

 

Amíg erre várunk, addig elmondom a legfontosabbakat a D-vitaminról.

 

A normál vérszintet 50 és 150 ng/ml (nanogramm per milliliter) közé teszik és kórosan alacsony szintről beszélünk 30 ng/ml vérszint alatt. Én arra számítok, hogy így a nyár végén nekem valahol 100 és 150 között lehet.

 

A D-vitamin, valójában egy szteroid hormon, aminek a receptorai szinte minden sejtféleségen megtalálhatóak, így rendkívül szerteágazó hatású.

 

Vegyük csak a legfontosabbakat:

– a kalcium anyagcserét szabályozza, így a csontok szilárdságáért felelős. A csontlágyulás, vagy régi nevén angol-kór elnevezése onnan ered, hogy a ködös Albionban a D-vitamin termelésében az egyik legfontosabb faktor – a napsugárzás – hiánya miatt gyakori volt ez a kórforma.

– szintén a kalcium anyagcserén keresztül izomgyengeség, izomtömeg megfogyatkozása, így idős korban gyakori elesések, csonttörések jellemzőek

– az immunrendszer sejtjeit aktiválja (lymphocytákat, magkrofágokat), így csökkenti a fertőzések gyakoriságát és egyes adatok szerint az autóimmun betegségekben is kedvező hatású

– fokozza az inzulintermelő sejtek működését, pontosabban D-vitamin hiányban csökken az inzulin termelése

– D-vitamin hiányban nő a szív-koszorúér betegség, agyvérzés gyakorisága és a közvetlen hatása van a szívizomra is

– a vérnyomás és az érelmeszesedés is összefügg a D-vitamin ellátottsággal

– D-vitamin gátolja a tumor sejtek szaporodását és elősegíti a sejtek kiérését, támogatja a természetes sejthalált (apoptosis)

 

A D-vitamin képzés legfontosabb mechanizmusa a napsugárzásnak köszönhető, ebből is az UV-B komponensnek, ami inkább a déli órákban éri a földet (10-18 óra között), pont akkor, amikor mi bőrgyógyászok eltanácsoljuk az embereket a naptól.

Ellentmondásos ez?

Nem egészen.

 

Mi kell a D-vitamin képzéshez? Az, hogy nyáron (áprilistól szeptemberig) fedetlen arccal és végtagokkal töltsünk időt (kb. 10 percet) ezen időszakban a napon. Tehát nem kell kifeküdnünk a tűző napra, mondván, hogy csak a D-vitamin miatt tesszük mindezt. A napsugár kb. 3000 NE (nemzetközi egység) D-vitamin termelést képes indukálni, míg a hazai táplálkozás kb. 80 NE-t biztosíthat naponta. Napi 4000 NE D-vitaminra van szükségünk.

 

Mivel a szoláriumokban is van némi UV-B (1-3%), így ez is segíthet a D-vitamin pótlásban a téli hónapokban, de mivel igazoltan közrejátszik a bőrrákok kialakulásában, ezért én bőrgyógyászként nem ajánlhatom ezt, annál is inkább, mivel a D-vitamin tabletta formájában rizikómentesen is pótolható.

 

Egyes források Magyarországon a D-vitamin hiány gyakoriságát a lakosság 50-70%-ra teszik, ami egy elképesztően magas szám.

 

Na…, amíg ezeket összeszedtem megérkezett az eredményem.

Kíváncsian nyitottam meg az email-hez csatolt dokumentumot.

 

Leolvastam a számot és kissé megdöbbentem: 24.

A kórosan alacsony tartomány. Nekem. Hogy lehet ez?

 

Fogalmam sincs, de ez van. Amikor még az Onkológiai Intézetben dolgoztam, ilyenkor (szélső értékek esetén) azonnal megismételtettem a vizsgálatot, talán a labor tévedett. Most erre nem szánom rá magam, hanem kis esélyt adva ennek, inkább elfogadom.

 

Magam sem értem, hogy a fent részletezettek után, hogyan lehet ilyen alacsony a D-hormon szintem. Talán valamilyen egyéni eltérésről lehet szó. Eszembe jut az a vizsgálat, amit a Hawaii szigeteken élő szörfösökön végeztek, amikor megnézték a D-vitamin szintjüket és bizony találtak alacsony értékeket, pedig ők aztán egész nap a tűző napon sütkéreznek.

 

Azonnal vettem a receptkönyvem és felírtam magamnak D-vitamint (Fresenius 1000NE).

Közvetlen étkezés előtt kell bevenni. Egyelőre napi 2000NE-t szedek, de át fogok állni a napi 1000NE-re. Ezt fogom szedni decemberig, amikor is meg fogom ismételni a vizsgálatot.

 

Megmondom őszintén, hogy nem egészen értem, hogy a D-vitamin tabletta miért receptköteles. Persze, értem, hogy zsírban oldódó vitaminként túladagolható és végül is egy szteroid hormonról van szó.

DE, hiánya gyakoribb, mint a túladagolása és sokkal súlyosabb következményekkel is járhat. Egyébként a 3 havi adag kb. 300Ft.

A D-vitamin pótlás egyébként biztonságos, mert több olyan mechanizmus is van a szervezetben, ami megelőzi a túlzott felhalmozódást.

Egyes források szerint napi akár 4000NE sem okozott kóros kalcium szinteket. Ez inkább napi 10.000NE bevitele felett fordulhatna elő.

 

Ismét megtanultam, hogy a hit és a várokozások nagyon eltérhetnek a tényektől. Így jobb az utóbbiakra hagyatkozni.

A fenti tapasztalatok birtokában javaslom minden egészségére adó olvasómnak, hogy győződjön meg a D-vitamin vérszintjéről és amennyiben az nem megfelelő (pláne így nyár végén), akkor tegye meg a szükséges lépéseket.

 

ÉRDEKKONFLIKTUS: nincs.