Sok várandós hölgy ír nekünk, hogy lehet-e, szabad-e, kell-e bőrrákszűrésre jönnie most.

 

terhes nő anyajegyei

Ha végiggondolom, hogy mi jellemző a várandós állapotra, akkor az alábbiak jutnak eszembe:

– felelősség

– hormonszint változás

– immunrendszer átmeneti csökkenése

– a bőr jelentős nyúlása, változása

– klinikusok azon tapasztalata, hogy a terhesség az anyajegyek gyakoribb változásával, esetleg a melanoma fokozottabb kialakulásával járhat.

 

Nézzük sorra.

Az, hogy valaki gyermeket vállal roppant felelősség, amit így, akkor szerintem kevesen gondolnak végig.

Egy korszak, életmód lezárulása és egy merőben új időszámítás kezdete, amit eddigi három éves tapasztalatom alapján egyenlő arányban dominálnak örömteli és bizony áldozatos élmények.

A várandósság azt jelenti, hogy az életem, vagyis közös életünk elkövetkező 20-30 évét egy, vagy több új személy fogja dominálni. Ez anyagilag, egészségileg és az élet minden egyéb területén is nem kis felelősséget rak a vállunkra.

 

A várandóság mindenképpen egy olyan időszak, amikor legalább a nő orvoshoz ‘kényszerül’. Van, aki ekkor megy orvoshoz hosszú évek óta először. Érdemes kihasználni ezt az időszakot és megnézetni néhány olyan dolgot is, ami nem közvetlen kapcsolódik a gyermekhez. Ennek az általános egészségügyi felmérésnek a része az anyajegyek vizsgálata; … és tessék magával vinni az apát is.

 

A terhesség a hormonháztartás módosulását vonja maga után. Ekkor a ciklusos működést egy állandó, a terhesség megőrzősét és a szükséges élettani változásokat támogató hormonszint kialakulása váltja fel.

Ennek természetesen mindenre hatása van: az anyagcserén kívül, lélektani hatásai vannak, és a bőr is érintett.

Ekkor sokkal kitettebb a bőr az UV sugaraknak, melyek a melasma néven ismert szimmetrikus, barna foltokat jelentik az arcon. Ekkor alakulhatnak ki a striák is, melyek megelőzésére a méreg/arany árban kapható csodakrémek tökéletesen hatástalanok.

 

Az immunrendszer gyengülése annak tulajdonítható, hogy a gyermek félig az apja és ezt az új jövevényt tolerálni kell. Vajon ennek a természetes immuncsökkenésnek van hatása a daganatok elleni védekezésben?

 

A haskörfogat (és egyéb körfogatok) növekedésével a bőrön lévő anyajegyek is változnak, nőnek. Ez egy mechanikai változás, aminek nem sok köze van magukhoz az anyajegyekhez, így különösebben nem is érinti azokat. Elképzelhető, hogy egy-egy anyajegy olyan helyzetbe kerül, ahol jobban irritálódik. Ekkor eltávolítása csak akkor javasolt, ha napi szinten okoz panaszokat, vagy az anyajegy gyulladását.

 

A végére hagytam a legizgalmasabb kérdést: a melanomával foglalkozó orvosoknak van egy olyan megfigyelése (érzése), hogy bizony a terhes nőkön az anyajegyek gyakrabban változnak, tehát a várandósság maga lehet az oka az anyajegyek változásnak és akár a melanoma kialakulásának is.

 

Gyakran hivatkozom a bejegyzéseimben arra, hogy mennyire nem bízhatunk az érzéseinkben, megérzéseinkben egészségügyi témákban (legutoljára Lenkei doktornál tértem ki erre, aki a páciensei megfigyeléseivel reklámozta termékeit, tökéletesen félrevezető, megtévesztő módon).

 

Elmondhatom, hogy nekünk orvosoknak sem volt igazunk ebben. Több, egymástól független, kontrollált klinikai vizsgálat sem tudta igazolni azt a megfigyelést, hogy a terhességnek bármi köze lenne az anyajegyek változásához, vagy a melanoma kialakulásához. Nem tehetünk mást, csak elfogadhatjuk ezt.

 

Talán azért volt az orvos társadalomnak ez a megfigyelése, mert egy-egy terhes nőn kialakuló melanoma különösen lesújtó, a lelket megviselő élmény és sokkal mélyebb nyomot hagy az emberben. Sajnos nekem is van néhány szívfacsaró élményem még az Onkológiás időkből.

 

Összefoglalva tehát azt mondhatom, hogy egy várandós családnak több mindent is át kell gondolnia, köztük egészségügyi kérdéseket is.

Az ekkor elvégzendő vizsgálatoknak része kell, hogy legyen az anyajegyek vizsgálata, mert ugyan a terhesség nem növeli az esélyét a melanoma kialakulásának, de nem is véd ellene, amire jó néhány szomorú eset emlékeztet.

 

Az anyajegyszűrés módszerei, köztük az is, amit mi a Melanomamobilnál használunk teljesen biztonságosak, így ezek bármelyik trimeszterben elvégezhetők.

 

Amennyiben ekkor derülne ki, hogy bizony valamit el kell távolítani, akkor akár a műtét is elvégezhető. A melanomát – ha erre van gyanú – azonnal, minden más várhat az első trimeszter végéig. Egy anyajegy eltávolítása olyan kis mennyiségű érzéstelenítőt igényel és olyan kis terhet ró az anya szervezetére, hogy nem lehet gond.

 

Arról már írtam, hogy egy korábban melanomás hölgy vállalhat-e, mikor vállalhat gyermeket.

 

Amikor végül minden vizsgálat rendben van, akkor már nem is maradt más dolgunk, csak ráhangolódni életünk egyik legszeretetteljesebb élményére.