“Nagy üzlet, nagy becsapás” kezdi cikkét a HVG újságírója a szcientológus Lenkei Gábor vitaminjaival kapcsolatban.

Az egészségre ártalmas Lenkei Gábor

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 100 millió forintra büntette Lenkei úr egyik cégét a vásárlók megtévesztése miatt.

Mi is történt? Miért büntetett a GVH?

Lenkei úr étrend-kiegészítőit úgy hirdette, hogy azokkal kapcsolatban a gyógyhatás hamis reményét keltette a vásárlókban.

Persze ő nem állított semmi ilyesmit, csak egyszerűen összegyűjtötte a vásárlói laikus észrevételeit és azokat olyan állításként kezelte, mintha több éves, körültekintő orvosi kutatás eredményei lennének (placebo kontrollal összevetve).

Így az olvasónak azt sugallta, hogy majdnem gyógyszerekkel van dolguk.

Ha valami, akkor ez a vásárlók megtévesztése és ezért kellene fizetnie, de nem fog. A megbüntetett cég már is takarékon van, abból a pénzt kimentették és Lenkei úr új fedőnév alatt folytatja áldásos tevékenységét.

Ezzel egyidőben igen érdekes eredményeket hoznak a felmérések: a Magyar lakosság 70%-a azt hiszi, hogy ezeket az ún. étrend-kiegészítőket ugyan olyan szigorúan vizsgálják, tesztelik, mint a gyógyszergyári készítményeket. Ez persze nem így van: Lenkei úrnak csak azt kellett bizonyítania, hogy termékei az egészségre nem ártalmasak, azonban arra senki nem volt kíváncsi, hogy bármilyen kedvező hatásuk van-e.

Nem baj, nekünk vásárlóknak nem is kell ilyesmi, szaladunk úgy is az első szóra és megveszünk mindent, csakhogy elnyomjuk lelkiismeretünk halk szavát, mert egyébként nem teszünk eleget egészségünkért.

Lenkei úr 2007-ben az ilyen hiszékeny emberekből szép, 2,6 milliárdos árbevételt verbuvált.

Ezek után igen izgalmas azt olvasni, hogy 2005-ben 39 terméke közül 22-nek a tiszti főorvos betiltotta a forgalmazását, mert egyes vitaminokból a megengedett dózis sokszorosát tartalmazták, ezen kívül ismeretlen, nem engedélyezett vitaminokat és ismeretlen ásványi anyagokat is. A tavaly januári ellenőrzés során a boltokban ezeket a betiltott anyagokat találták meg az ellenőrök megtévesztő módon átcímkézve, átcsomagolva.

Azt kell mondjam, hogy amíg az emberek hiszékenységét gátlástalanul kihasználó, azok egészségével könnyelműen játszó, etikátlan, csak az anyagi haszonra törekvő emberek (pláne orvosok) vannak, addig nekünk kell nagyon körültekintőnek lennünk.

Mindenkinek javaslom a gyógyszercégek által készített termékek fogyasztását – ha szükséges –, mert őket nagyon komoly szabályok kötik, és nekik a pozitív hatást is bizonyítani kell több tízezer fogyasztó alapos vizsgálata alapján.

Ez rengeteg pénzbe kerül, ezért drágábbak a gyógyszergyári készítmények is, de a biztonságnak és az igazolt minőségnek ára van. (A fentebb már idézett felmérés szerint a lakosság 60% azt hiszi tévesen, hogy a táplálék-kiegészítőknél is vannak ilyen, a hatékonyság vizsgálatok.)

Én, a magam részéről azt vallom, hogy aki kiegynsúlyozottan táplálkozik, talán néha még a biopiacon is vásárol zöldségeket, annak nincs szüksége mindenféle csodaszerekre, talán téli időben egy kis C-vitaminra.

Komoly veszélyek is lehetnek: sokan az orvos által felírt gyógyszereiket cserélik le ilyen vitaminokra, vagy ezek szedését kezdik meg, amikor baj van. Nem kell túl sok fantázia ahhoz, hogy belássuk, az időveszteség, vagy a gyógyszer elhagyása végzetes is lehet.

Összefoglalva minden magára vigyázó olvasómnak azt tanácsolom, hogy messzire kerülje el Lenkei doktor úr árusító helyeit, és általában legyen sokkal kritikusabb a nem ellenőrzött, hatásvizsgált termékekkel kapcsolatban.

Vigyázzunk az egészségünkre, mert csak egy van belőle.