Mi bőrgyógyászok az év nagy részében azt tanácsoljuk pácienseinknek, hogy kerüljék a direkt UV sugarakat (nap, szolárium), DE most NEM mondok ilyet.

Számomra ma elkezdődött a tavasz.

 tavasz

Miután elmentem futni a szigetre, otthon a kertben grilleztünk.

Gyönyörűen sütött a nap, kislányomnak megmutattam a nyíló hóvirágokat és finom illatok terjengtek.

 

Mondtam Nellikének (2,5), hogy csukja be a szemét, arcát fordítsa a nap felé és érezze, hogy milyen meleg és finom.

 

A tudomány mai állása szerint, amikor UV sugár éri a bőrt, különböző biokémiai folyamatok indulnak el, aminek egyik következménye a barnulás, viszont van egy izgalmas oldalága is, amikor ún. endorfinok termelődnek. Ezek legális, belső kábítószer molekulák, amitől jól érezzük magunkat, boldogok leszünk, és ennek manapság nagyon felment az értéke, olyan kevés van belőle.

Azt mondják, hogy a napozás, szoláriumozás, ezen molekulák felszabadulásán keresztül okoznak egyfajta öröm érzetet, amihez akár hozzá is lehet szokni.

 

Ezen elgondolkoztam egy kicsit: teljesen fel voltam öltözve, még sapka is volt rajtam, csak az arcomat érte a nap és nagyon jól éreztem magam. Szinte kizártnak tartom, hogy annyi UV sugár (energia) érte a bőröm, aminek a következtében felszabaduló endorfinok okozták az érzést. Egyszerűen a fény látványa és a meleg volt az ok.

A hosszú szürke és hideg tél után nagyon jól esett egy kis napozás. Igenis van olyan szolárium, ami építi a lelket és nem okoz ráncokat. Ez a tavaszi napfény.

 

Ezen továbblépve akár ki is lehetne fejleszteni olyan szoláriumokat, amelyek csak a látható és az infravörös tartományban sugároznak, vagyis az, aki befeküdne egy ilyen fényágyba, erős fényt látna, és meleget érezne a bőrén, viszont semmit nem barnulna és nem is éghetne le.

Nevezzük ezt tavaszi napfény szoláriumnak, ami építené a lelket, viszont nem rombolná a bőrt.

 

Kíváncsi vagyok, hogy hány vendéget vonzana egy ilyen szolgáltatás.

 

Szóval itt a tavasz, gyerünk ki a természetbe!