Nincs panasza? Nem vesz észre semmi különöset a bőrén, de a megelőzés híve és meggyőződne róla, hogy nincs-e mégis valami kezdődő rosszindulatú elváltozás, amit Ön – egy laikus – nem is képes észrevenni?

Akkor Ön egy bőrgyógyászati szűrővizsgálatra gondolt. Miből kell, hogy álljon egy ilyen vizsgálat? Mit várjon el Ön az orvostól?

Most olyan szofisztikált dolgokról nem is írnék, mint a bejelentkezés egyszerűsége vagy bonyolultsága, van-e időpont, vagy mindenki könyököl a bejutásért, zsúfoltság van a váróban, vagy nyugodt légkör, mert ezek hazánkban nem mindenhol vannak meg és várhatók el, de ettől még szakmailag lehet kiváló az adott hely.

Tehát, amikor sikerül bejutni az orvoshoz, akkor a következőknek kell történnie – nagyjából:
az orvos bemutatkozik és hellyel kínálja Önt.

megkérdezi, hogy milyen céllal érkezett.
Erre válaszolhat Ön felkészülten az előző blogbejegyzés alapján, amennyiben valamilyen panasz/tünet alapján érkezett, vagy mondhatja azt is, hogy “nincs panaszom, egy szűrővizsgálat elvégzésére jöttem.”
Vannak olyan államilag finanszírozott helyek, ahol nem néznek jó szemmel a szűrésre érkező páciensekre, mert beteg emberekből is van bőven és furcsán szemlélik az ilyen lelkes személyeket. Ha már ott van, akkor ragaszkodjon a vizsgálathoz.

– miután megtudta az orvos, hogy mi az Ön látogatásának célja, vagy még több tisztázó kérdést tesz fel a tüneteiről/panaszairól (ld. az előző bejegyzést), vagy amennyiben szűrésre jött, akkor meg kell kérnie Önt, hogy vetkőzzön le.

Ez egy igen kritikus pont. A bőrgyógyászat, egy olyan sajátságos szakma, ahol a vizsgálat tárgyának eléréséhez le kell vetkőztetni a vizsgálandó alanyt. Sajnos elmondhatom, hogy ezt a momentumot mind egyes kollégák, mind egyes páciensek szeretik szabotálni.
Az orvosi oldalt egyszerűen nem értem, hiszen, akkor hogyan akar megvizsgálni tüzetesen egy pácienst, ha bizonyos részeit ruha fedi? (persze, minél több ruha marad, annál hamarabb végez).
A páciens oldalt értem, sokan szégyellősek.

Magam részéről csak akkor foglalkozom egy pácienssel, ha tetőtől talpig megvizsgálhatom. Ha nem tenném ezt, akkor hogyan jelenthetném ki, hogy a páciensnek – Önnek – nincs-e valahol egy kezdődő melanomája?
Tehát erre az onkológiai szemléletre hívom fel a figyelmét. Más szakmáktól nem várhatjuk el, akkor legalább minden bőrgyógyászati vizsgálat legyen egy melanoma-, és bőrrák szűrés is egyben.

Például, így néz ki egy korai melanoma (a pirossal jelzett):

[img=images/k1.JPG width=485 float=left”>

Hogyan venném észre, ha nem vetkőztetem le a pácienst?
Én a férfiakat alsónadrágra, a hölgyeket bugyi-melltartóra vetkőztetem, de benézek minden fennmaradó ruhadarab alá is.

Tehát, amit mindenképpen várjon el az orvostól, az az alapos vizsgálat a hajas fejbőrtől a talpig.

Itt tennék egy gyakorlati megjegyzést: egy sűrű női hajas fejbőrt gyakorlatilag képtelenség végignézni, mert önmagában fél óra lenne, ezért én is azt szoktam kérdeni a hölgyektől, hogy tudnak-e valamiről a fejbőrön és azt nézem meg. Férfiaknál megnézem és a talpat is mindkét nemnél.
Tehát, hölgyem, szűrés előtt valamelyik családtaggal tessék végignézetni a fejbőrt és az orvosnak célzottan megmutogatni, amit találtak.
Ennek bele kell férnie az időbe.

Folyt köv.