Egyik nap nekem kellett megvacsoráztatni másfél éves kislányomat. Azt az instrukciót kaptam, hogy a hűtőben van májas, abból adjak neki.
Eljött az idő, elővettem a májast és a jól megszokott reflex alapján végigolvastam, mit tartalmaz a termék. Ekkor jött a hidegzuhany.
Gyorsan eldöntöttem, hogy az én kislányom ebből a májasból bizony nem fog enni. Gyorsan elővettem a mélyhűtőből a nyáron elrakott bio pestót és ahhoz pirítottam neki a Ludwig és Mentesi féle JÓKENYÉR-ből. Nagyon finomat falatozott.
Másnap, szombaton a biopiacon vettünk májast és legközelebb már abból is kapott Nellike.
Íme, összeírtam, hogy mi található az egyik és mi a másik májasban. Szerintem a lista önmagáért beszél:
[img=images/biomajas.jpg width=480 float=left”>
Amikor az egészségünkről gondolkozunk minden apróság számít, nincs kivétel.
Nálunk az asztalon egyébként nincs helye például a felvágottaknak. Vacsorára az alábbiak valamelyike, vagy ezek közül több található az asztalon:
– fokhagymás olíva: rendkívül bonyolult elkészíteni, így csak az eltökélteknek ajánlom :-)
– fokhagymás paradicsom
– pesto (nyár végén tesszük el bio alapanyagokból)
– padlizsánkrém (nem vesződünk vele, a biopiacról vesszük)
– olívagyogyó (egyébként ebbe is tesznek ízfokozót, nem értem, hogy miért)
– sajtok
– avokádókrém
– zakuszka
– kaukázusi kefír
(szeretem még a szardíniát is, bár az annyira nem egészséges)
El sem tudom képzelni, hogy kétes eredetű és tartalmú felvágottakat (pl. párizsi) a számhoz emeljek.
Ja…, és a fentiekben semmilyen lemondás nincs részünkről, mindegyiket nagyon szeretjük és nagy élvezettel fogyasztjuk.
Önök, hogyan étkeznek?
#1 by Judit on 2009. március 4. szerda - 23:24
Quote
Tisztelt Doktor Úr!
Mi is próbáljuk betartani a megfelelő étrendet,sok dolgot mi magunk csinálunk meg,még a macerás padlizsánt is,amit megsütve,megtisztitva lefagyasztunk,és frissen készitünk el,olivaolajjal,lilahagymával,citromlével.
Karácsonykor egy kedves nénitől,akitől minden héten a házitejet veszem,mangalica húst is vettem,amit olyan időkre tartogatok,amikor ünnepelni és dőzsölni fogunk.
Azért már fogyott belőle.
Üdv : Judit
Ui:Örvendek,hogy újra kezdett irni nekünk.
#2 by domci on 2009. március 5. csütörtök - 03:01
Quote
Kedves Doktor Úr és kedves Blog olvasók!
Én november óta folyamatosan olvasom Önöket, Titeket, beírni eddig még nem volt alkalmam. Már korábban is akartam jelezni, hogy szívesen fogadnék táplálkozási tanácsokat egészséges étkezéssel kapcsolatosan, hogy ki mit tesz az egészségéért, az immunrendszere erősítéséért, a betegségek megelőzéséért. Tudom, hogy ez nem kifejezetten egy ilyen témájú blog, de időnként egy-egy tanács jól jöhet Mindenkinek! Kedves blogger, kérem, írjon az étkezési szokásairól, mert szerintem mindannyian tanulhatunk abból, hogy egy egészségtudatos orvos hogyan is táplálkozik, néhány dolgot én szívesen átültetnék a családom étrendjébe, lásd pl. fokhagymás olíva. A Gerson terápiás bejegyzések is nagyon érdekelnek…
Köszönjük e mély elhivatottságát és szűnni nem akaró energiáját, hogy mindennnapi munkája mellett még az éteren keresztül is segíteni próbál….
Üdvözlettel,
Bernadett
#3 by Kriszta on 2009. március 6. péntek - 21:38
Quote
Kedves Doktor úr és hozzászólók!
Nagyon fontosnak tartom, hogy naponta többször legyen zöldség és gyümölcs, lehetőleg nyersen. Ezért a reggelinek mindig elengedhetetlen része valamilyen nyers idényzöldség. Biokenyér, sajt, natúr joghurt, csipkebogyó tea. És egy nagy pohár frissen facsart gyümölcslével kezdjük a napot. A gyerekeimn tízóraira mindig visznek gyümölcsöt, répát is. Itthon ebédelnek, nem fizetünk be menzakajára, és délután zöldségléből iszunk egy nagy pohárral. Vacsira nagyon jó a joghurtba reszelt uborka fokhagymával – ha éppen szezonja van. Arra is figyelünk, hogy hús csak hal vagy szárnyas legyen, és hetente csak párszor. Natúr módon szoktuk elkészíteni, sosem eszünk rántott dolgokat. A zöldségfélék, főzelékek önmagukban is nagyon jók, nem kell hozzájuk mindig feltét. Ezek persze csak kiragadott példák.
Sajnos, a sonkákat szeretik a gyerekek, pedig nem egészségesek, hiszen az összes húsipari terméket nátrium-nitrittel (E-250) tartósítják. Gondolkodom rajta, hogyan lehetne leépíteni. A cukorról már néhány éve leálltunk, sóból csak nagyon keveset fogyasztunk.
A bio-zöldségek beszerzése sajnos problémás. Főváosiak vagyunk, de kifejezett biopiac csak Budapest tőlünk nagyon távoli kerületeiben van. A helyi piacon pedig nem mindig lehet pontosn tudni, melyik a megbízható stand. Azért igyekszünk nem hipermarketekben beszerezni a zöldséget-gyümölcsöt, és a húst sem.
És természetesen nem napozunk (hogy a blog szorosabb témájánál maradjak:-))
Sajnos, a férjem nehezebben hódol be az egészségesebb életmódnak, bár annyit pl már sikerült elérnem nála, hogy ő is elment Doktor Úrhoz a számtalan anyajegyével.
Az a tapasztalatom, hogy a rögződött káros étkezési szokásokról le lehet állni, és néhány hónap múlva már természetesnek érezzük az új étrendet. Ma már sokszor érzem az éttermi, cukrászdai termékeket túl édesnek vagy sósnak, zsírosnak ,esetleg túlfűszerezettnek.
A sport szerencsére szereves része az életünknek.
Drukkolok mindenkinek, hogy sikerüljön átállni egy egészségesebb életmódra.
Üdv,
Kriszti
#4 by domci on 2009. március 11. szerda - 12:32
Quote
Kedves Doktor Úr!
Az egészséges táplálkozással kapcsolatban lenne egy kérdésem. Ön szerint a tej mennyire mondható egészségesnek, kell-e, szükséges -e fogyasztani, igaz -e a mondás, hogy "A tej Élet,Erő,Egészség!"? Egyre több helyen találkozom ennek ellentmondó cikkel, véleménnyel, miszerint a tej sok betegség forrása, messze nem annyira egészséges, mint azt gondolnánk. Önnek mi a véleménye ezzel kapcsolatban? Ön fogyaszt vmilyen tejet? Esetleg növényi eredetűt?
Előre is köszönöm szépen a válaszát, ez most nagyon fontos kérdés számomra.
Bernadett
#5 by T. Nóra on 2009. március 11. szerda - 13:51
Quote
Kedves Doktorúr és olvasók!
Bennem egyetlen a helyes táplálkozással kapcsolatos kérdés fogalmazódott meg: Financiális kivitelezése komoly problémákat vet fel.
A társadalom egy igen széles rétege nem engedheti meg magának, hogy bio valamint magasabb kvalitású ételeket fogyasszon, hisz az mindnyájunk számára világos, hogy az egészségtudatos életmódot élők zsebéből igyekszenek a szolgáltatók minél több pénzt kihúzni, akárcsak más gazdaság piaci területeken. Az ember termeszthet zöldséget vagy gyümölcsöt maga (ellenőrizve, hogy mivel táplálja a növényt), de ez is csak a kertel rendelkezők kiváltsága. Valahogy keserű és kifordított állítás, de részben nagy igazságot is rejt magában, ami szerint " az egészség a gazdagok kiváltsága".
#6 by blogger on 2009. március 12. csütörtök - 12:18
Quote
Maximálisan egyetértek Nórával.
Ma egy olyan világot élünk, ahol minden szál a pénz kezében fut össze.
Ez van, ez ellen nem tudunk mit tenni, itt kell boldogulnunk, vagy itt bukunk el.
Akinek nincs, annak tényleg az jut, amit elér….DE,
a többség esetében azt látom – persze ez nagyon szubjektív -, hogy jut pénz mobilra, italra, cigire, de az egészségre (és itt nem csak az ételekről beszélek) már nem.
Mindenki a saját értékrendje és lehetőségei mellett dönti el, hogy mire költ abból, ami van.
Tény, az élethez pénz kell és pénzt tudásért adnak, ezért kell a gyerekek képzésére különös hangsúlyt fektetni, még a szegény családoknak is.
#7 by Woland on 2009. március 19. csütörtök - 14:40
Quote
Kedves Doktor úr!
Először is nagyon tetszik a blogja. Látszik, hogy egy értelmes, széles érdeklődésű ember írja. (Sokan azt gondolnák, ez minden orvosra igaz, de mivel az én apám is orvos, így sokakat ismerek a szakmából, és ez egyáltalán nincs így.)
A kérdésem a tejcukormentes tejre vonatkozna. Én is laktózérzékeny vagyok, mint sokan mások. Az egyik bejegyzés hatására azonban most elhatároztam, hogy reggelire gabonapelyheket fogok enni. Ezt azonban csak olyan tejjel tehetem meg, amihez a tejcukrot lebontani képes enzimeket is hozzáadtak. Mit gondol erről? Mennyire egészséges az ilyen tej?
Köszönöm!
MW
#8 by Magyarorszag Payoneer on 2016. február 3. szerda - 19:39
Quote
Te írtad nagyon jól mintegy Minden apróság számít .
Lehet nyerni 25 $, ha regisztrál egy hitelkártya: Magyarorszag Payoneer